De verzameling Würth

De verzameling Würth, welke ontstaan is in de 60-er jaren, concentreert zich op de kunst uit de 20e en 21e eeuw en bevat nu 17.000 schilderijen, beeldhouwwerken en grafische werken. Op initiatief van Reinhold Würth wordt de bedrijfscollectie sinds 1991 getoond in de verblijfplaats van de firma, het Zuid-Duitse Künzelsau.


De bedrijfscultuur
Al jaren voelt de Würth-Groep zich nauw verbonden met kunst en cultuur. Uit het oogpunt van maatschappelijk verantwoord ondernemen, om kunst dichterbij de mensen te brengen en zo meer arbeids- en levenskwaliteit, ook bij de eigen medewerkers, te creëren, liet Prof. Dr. h. c. mult. Reinhold Würth kunst en cultuur als deel van de bedrijfscultuur in de Würth-Groep integreren.

Reinhold Würth: ‘Ik ben ervan overtuigd, dat de levendige en kritische omgang met kunst leidt tot de juiste weergave van de bedrijfscultuur’. In de zestiger jaren van de vorige eeuw begint Reinhold Würth met het verzamelen van moderne en hedendaagse kunst uit de 20ste en 21ste eeuw.

Dit leidt uiteindelijk tot één van de grootste privé kunstverzamelingen van Europa. Tegenwoordig omvat de verzameling Würth meer dan 17.000 schilderijen, sculpturen en grafische werken. De werken worden onder andere tentoongesteld in eigen Würth musea.

In Europa beschikt de Würth-Groep over 15 kunstmusea in Duitsland, Zwitserland, Italië, Oostenrijk, Noorwegen, Denemarken en Nederland. Met recente openingen van museumruimtes in zowel Frankrijk, België als Spanje blijft dit aantal groeien.

Bij de opening van Kunstlocatie Würth in ’s-Hertogenbosch in 2002 is in het nieuwe bedrijfspand van Würth Nederland B.V. een begin gemaakt met de integratie van kunst en cultuur als onderdeel van de bedrijfscultuur.

Met de gerealiseerde uitbreiding kan Kunstlocatie Würth deze rol de komende periode stevig vast blijven houden. Kunstlocatie Würth exposeert regelmatig kunstwerken uit de verzameling en is gratis toegankelijk voor de eigen medewerkers en uiteraard voor het in kunst geïnteresseerde publiek.